Home > 1 > Cum poate arăta parlamentul? Cine va forma guvernul și cine va merge în opoziție?

Cum poate arăta parlamentul? Cine va forma guvernul și cine va merge în opoziție?


Rezultatele finale anunțate de Comisia Electorală Centrală arată că PCRM are 42 mandate, PLDM 32, PD 15 și PL 12 mandate.

Cei 4 lideri ai partidelor care au acces în parlament au declarat chiar a doua zi după alegeri că sunt deschiși pentru colaborare și pentru formarea unei alianțe.

Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin a declarat că este gata pentru formarea unui guvern. Și a spus că ar începe  negocierile cu Partidul Democrat. Însă în acest caz alianța PD-PCRM nu ar avea suficiente mandate pentru alegerea președintelui. Prin urmare nu are rost. Voronin nu exclude nici alianța cu PLDM, mai mult, sugerează că o mai reușită alianță de guvernământ este cea din 2 partide.

PD-UL predispus pentru o coaliție de stânga

Valeriu Lazăr, vicepreședinte al PD a dat de înțeles că o viitoare alianță nu mai poate exclude un așa mare segment al alegătorilor, adică PCRM-ul. Și a spus că PD-ul va opta pentru o formulă durabilă. Iar cum spuneam mai sus, alianța PD-PCRM nu are  sorți de izbândă, atunci  formatul PCRM-PD-PLDM ar fi ce-a mai reprezentativă coaliție guvernamentală posibilă.

Pe cealaltă parte PLDM exclude orice alianță cu Partidul Comuniștilor. Însă dacă PD-ul totuși va trage spre stânga, liberal-democrații nu vor avea de ales, desigur punând condiții chiar foarte avantajoase pentru ei.

De ce este intresat PCRM să facă alianță cu PD și PLDM?

Partidul Comuniștilor este interesat să facă alianță cu cele 2 partide chiar dacă nu va avea nici o funcție cheie în stat. Or, în alt caz riscă să dispară de pe arena politică, după 4 ani de guvernre a alianței de centru-dreapta, și mai ales, după ce PD-ul iar lua o mare parte a electoratului. Din ce motive, însă, ar alege  PCRM-ul o  coaliție de guvernământ fără funcții cheie, dar nu ar pune ,,coarnele înainte” și ar duce la noi alegeri parlamentare, care poate ar fi fatale pentru cei de centru-dreapta?

Pentru că nu o poate face. Conflictele din ultimul an în cadrul PCRM-ui precum că partidul este condus de alte persoane decât Voronin, sau  lipsa de candidaturi la funcțiile înalte, crează premise pertinente pentru o eventuală ,,trădare” din partea deputaților comuniști.

De ce ar ,,trăda” deputații comuniști?

Pentru că recentul apărut pe lista PD, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, are o mare influiență în mediul de afaceri molodvenesc, și are toate șansele de al înlocui pe Oleg Voronin, de ce nu, ar avea capacitatea de a ,,cumpăra” cîteva voturi de la PCRM.

Ce ar câștiga PD-ul după o aliere cu PLDM și PL?

Partidul Democrat ar câștiga dublu, dintr-o coaliție de dreapta. În primul rând și-ar extinde electoratul, luând-ul încet pe cel al PCRM-ui, și în al doilea rând, prin căpătarea unei sau unor poziții  fundamentale în stat, de exemplu guvernul și președenția, desigur în schimbul mandatelor ce vor permite ieșirea din criză.

Cum își va justifica PLDM-ul ,,trădarea”?

În cazul când democrații fac o alianță cu PCRM-ul, PLDM are 2 opțiuni. Una, să-și pună ,,coarnele înainte”, întărindu-și discursul anti-comunist, provocând astfel noi alegeri, dar riscând totodată să-și piardă electoratul, dar poate și să-l îmbogățească din urma alierii cu PCRM a PD-ui. Ori a doua opțiune ar fi să-și ,,trădeze” electoratul făcând o alianță de stânga-centru-dreapta. Și în acest caz Vlad Filat să fie forața motrice, omul care va pune condiții. Astfel ,,trădarea” PLDM-ui va fi justificată simplu: ,,am mers la aliere pentru ai distruge, am mers la aliere dar noi am obținut funcțiile de bază, am pus mai presus interesul național și am încetat criza.”

Și întradevăr electoratul PLDM-ui devine din ce în ce mai pragmatic și chiar această ,,trădare” ar putea fi iertată foarte ușor.

PL-ul: ,,putere fără forță”

Deci, din urma acestor scheme cel mai defavorizat, și cel care nu poate pune condiții este PL-ul. Defapt, liderul liberal Mihai Ghimpu asta și a declarat-o: ,,Așteptăm propuneri de la PLDM”. Astfel, PL-ul, în cazul coaliției de dreapta va fi și ea o forță cheie, fără care nu se poate alege șeful statului, dar tot odată va fi formațiunea care nu v-a putea pune condiții, cere funcții cu pondere în stat. Or dacă va încerca să pună condiții și se va opune alegerii președintelui, va deveni un ,,trup politic.”

Defapt motivul trupului politic poate fi și în cazul unei coaliții de stânga când soarta Partidului Liberal,  ar deveni asemănătoare cu a partidului Forțelor Democratice în 1998. Sau cu a criștin-democraților în 2001.

Astfel cele 2 scenarii post-electorale  PCRM-PD-PLDM sau PDLM-PD și PL sunt în dependență de primul pas decisiv din staf-ul  PD-ui, care va avea de decis între stânga și dreapta și cel de-al doilea al PLDM-ui în care va alege între ,,consens național” sau noi alegeri și formarea unei coaliții viabile de dreapta.

By Marian Cepoi

Advertisements
  1. Scortescu
    February 22, 2011 at 3:31 pm

    In opozitie va merge Filat si Lupu….PL face alianta cu PCRM 🙂 :):):):):):)

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: