Home > Politic > Raportul ,,7 aprilie” a spus adevărul aşteptat de societate

Raportul ,,7 aprilie” a spus adevărul aşteptat de societate


Rapoartele privind 7 aprilie prezentat astăzi în Parlament, a scos tot adevărul pe care-l aştepta societatea.

În primul rând a împăcat aşteptările ambelor părţi ale eşichierului politic- stânga şi dreapta.

Pentru partea stângă, raportul a arătat că protestele violente şi devastările nu au fost o tentativă de lovitură de stat. Că protestul nu a fost dirijat intenţionat de cei patru lideri politici. Raportul mai arată că nu au fost implicaţi, în organizare, cetăţeni ai altor state- România sau Serbia, cum se vehicula.

Cel mai mult a satisfăcut acest raport pe acei care au luptat fie cu trupul, fie cu sufletul pentru libertate.

În prezentarea s-a ministrul de interne, Alexei Roibu a reiterat vonovăția organelor de poliție și gestionarea proastă a evenimentelor din 7 aprilie. Mai mult, se cunoștea starea societății și posibilitatea izbucnirii unor revolte, dar nu s-a intervenit spune ministrul.

Cel mai important lucru este, potrivit procurorului general, Valeriu Zubco, că autorităţile comuniste au cedat intenţionat clădirea Parlamentului(cea mai afectată) protestatarilor. Şi până acum se ştia, dar nu la nivel oficial. Pentru cei care au fost acolo este uşor să-şi amintească cum pe la ora 18 Parlamentul a fost invadat de tinerii protestatari care au intrat la primele etaje. Au sfărămat nişte uşi/scaune şi potolindu-şi setea de răzbunare şi-au dat seamă că încalcă legea, că ar putea fi prinşi, că întrec orice măsură, şi au plecat din cladirea Parlamentului. Au plecat şi pentru că doar după câteva minute de cum au intrat tinerii în clădire au intervenit din spate forţele de ordine speciale (mascatii) care au evacuat clădirea imediat, inclusiv prin gaze lacrimogene.

Însă doar după o oră şi ceva, ministrul de interne, Gheorghe Papuc a ordonat ca să fie eliberată clădirea Parlamentului de către forţele de ordine. În asta şi este vina cea mare, şi tocmai asta am aflat astăzi în premieră la tribuna Parlamentului. După aceasta mult n-a trebuit, apropiindu-se întunerucul, în clădirea Parlamentului au intrat toti golanii de prin Chişinău, toţi infractorii şi chiar şi acei care habar nu aveau pentru ce au fost atacate clădirile, ci vroiau să se facă cu vreun bun- calculator sau canapea.

S-a mai aflat, tot în premieră, că timp de câteva luni înaintea alegerilor din 5 aprilie 2009, autorităţile comuniste, mai exact SIS-ul, i-au avut la ochi pe toţi cei care puteau deveni vreodată periculoşi pentru sistem. SIS-ul ţinea sub supraveghere, cei mai activi reprezentanţi ai societăţii civile. Cel mai înspăimântător este că ofiţerii SIS au făcut o paşaportizare a cetăţenilor RM- dacă sunt pro sau contra guvernare; clasificând localităţile în periculoase şi mai puţin periculoase.

Asta încalcă orice normă de drept şi arată că PCRM se pregătea dinainte de proteste în masă.

Mi-a plăcu opinia unui radioascultător, care s-a arătat bine documentat, precum că PCRM spera la proteste violente în majoritatea oraşelor mari din republică, astfel încât să declare stare de urgenţă nuştiu pentru cât timp. În acest caz V. Voronin avea toată libertatea şi instrumentele de a le ,,fabrica” dosare tuturor celor incomozi, inclusiv liderilor partidelor de dreapta. Şi acest fapt era destul de real, dat fiind faptul că cetăţenii erau monitorizaţi de câteva luni de către SIS.

Răspunsurile sunt pe măsura aşzeptărilor:

  1. De vină se face conducerea comunistă, şi aici sunt toate dovezile pentru ai trage la răspundere.
  2. Nu au fost implicaţi liderii opoziţiei de atunci
  3. Dacă nu ,,reuşea,, 7 aprilie, avea să aibă loc un masacru în masă şi lichidări de oameni absolut fara vină dar incomozi regimului. Şi PCRM avea să mai guverneze cel puţin 4 ani.
  4. Nu au fost implicate alte state

Alta este însă că nu s-au pedepsit cei vinovaţi. Mai mult după 7 aprilie, Papuc, Zubco, Gumeniţă s-au ales cu premii şi decoraţii, a spus astăzi ministrul de interne, Alexei Roibu.

Faptul că toată mass-media a relatat prezentarea raportului sub aspectul declaraţiilor populiste a deputaţilor, dă dovadă de superficialitate.

Din cele 73 de anchete de serviciu începute de MAI în cazurile de violență și de maltaratare din partea colaboratorilor forțelor de ordine, demisionați au  fost doar trei polițiști ordinari. Iar restul stau bine-mersi şi acum la cârma Ministerului, Procuratuirii.

Credeţi că chiar clasa politică doreşte să facă lumină şi nu se face doar din nevoinţa organelor de ordine? Răspunsul vi-l dau printro întrebare- atunci de ce a fost aşa o mare bătălie la crearea Alianţei, pentru instituţiile de drept din RM?

Acum când avem adevărul despre 7 aprilie, se vede uşor nedorinţa actualei puteri de a-i pedepsi crunt pe vinovaţi. Or, demisionarea celor responsabili de tot ce s-a întâmplat, ar fi şi un început de reformă pe care UE atâta îl aşteaptă.

Deputaţii au arătat astăzi că nu au intersul să fie pedepsiţi cei vinovaţi de evenimentele din aprilie. De ce? Simplu pentru că sunt şi ei murdari, pentru că au interese murdare, pentru că mai au nevoie de acei călăi.

Marian Cepoi, jurnalist

mariancepoi.wordpress.com

Categories: Politic
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment