Home > Politic > Tănase și Godea- piese de șah în mâna lui Filat

Tănase și Godea- piese de șah în mâna lui Filat


Mai țineți minte câtă vâlva a facut prin societate și presă plecările celor doi deputați de frunte ai PLDM, Alexendru Tănase și Mihai Godea. Se vorbea că plecarea celor doi, la o distanță relativ scurtă unul de altul, va afecta mult imaginea PLDM, mai ales că era în ajun de campanie electorală. Urmările nu au fost deloc simțite, ba chiar stejarul a luat mai mult decât se aștepta.

Mai mult a făcut scandalul

Plecarea  celor doi din contra a adus voturi în plus PLDM-ui, și un motiv ar fi PR-ul negru. Defapt principiul cu cât mai mult ești mediatizat cu atât la noi la moldoveni ești mai ,,bun”. Și apoi, pe unde mai pui că presa noastră chiar îl simpatizează pe Vlad Filat. Ai impresia, pe alocuri, că guvernează împreună.

Acțiune cu risc dar cu bătaie lungă

Plecarea celor doi colegi, unii dintre cei mai apropiați, a fost un plan bine chibzuit de liderul Vlad Filat. Asta și pentru că formatul de politicieni liberali și onești cum par a fi Tănase și Godea au adus destul în PLDM. Evident, ei trebuiau să fie utilizați la justa valoare în altă parte sau în alt mod.

Tănase, de la mâna dreaptă în partid, la mâna dreaptă în ale Constituției

Deși Alexandru Tănase nu a plecat cu foarte mare ,,bum” din PLDM, a fost straniu cum imediat, destul de simplu a ajuns membru al Curții Constituționale. Iata că nu a trecut mult timp și Tănase, asemenea unei figuri de șah, a fost amplasat într-un loc destul de strategic.

Acum credcă nu va mai fi o problemă interpretările CC, și mai mult decât atât, ar putea crește numărul sesizărilor. Astfel încât, în câțiva ani ,,tot ce mișcă-n țara asta” să se poată estima în constituțional și neconstituțional .

Godea, trimisul extraordinar sau agentul X

În epoca medievală, trimișii statelor pe lângă guvernele altor tări erau numiți pleniponțiari și aveau toate puterile de a reprezenta statul din care veneau, însă în cazuri deosebit de speciale, Principele trimitea un om profesionist și de încredere, numit trimis extraordinar. Acum, aceste două funcții îi revin unei singure persoane.

Ieșirea din partid a lui Godea, în jurul căreia presa și astăzi mai roiește, este o misiune extraordinară pe care Filat a gândit-o cu mult tact.

Spuneam mai sus că Tănase și Godea au adus PLDM-ui electorat de dreapta. Și prin urmare, partidul lui Godea (PAD) este unul care poate fi un intermediar între PL și PLDM.

Godea este patriot, nu este moldovenist, dar nici radical de dreapta- asta ar putea atrage electoratul PL-ui care este puțin iritat de ideii pro-româniste, dar nu vrea să treacă de partea PLDM.

Godea este pentru reforme, dreptate, anticorupție- ar putea lua din electoratul tânăr al lui Dorin Chirtoacă.

Deci, poziția strategică spre care se îndreaptă piesa de șah Godea este de a face cât mai slabi concurenții PLDM-ui, în cazul acesta PL-ul. Alta este că nuștiu cât de reușită a fost mișcarea strategică a lui Godea.

Ca să nu aticipăm, dar sigur Filat pregătește, sau deja a pregătit, ceva destul de efervescent și împotriva concurentului de pe banda stângă, PD-ul.

Advertisements
Categories: Politic
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: